Terug

Hoe oud is mijn piano van het merk J.F. Vogelsangs?

Saskia

Hallo,

Ik heb een piano van het merk J.F. Vogelsangs met het Serienummer: 2278
ook staat er bij de naam 2 soorten van medaille waarop staat :
                1e medaille d'or exposition 1847 en 
                1e medaille exposition universelle de Paris 1855,
maar ik heb mij al laten vertellen dat dit niets met de piano te maken heeft maar wel met de bouwer van de piano.

Kunt u mij zeggen hoe oud deze piano ongeveer is?


5 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Dag Saskia,

 Zoals je waarschijnlijk dan ook al te horen hebt gekregen staat er vrijwel niks over het merk Vogelsang in de Pierce Piano Atlas, en ook op internet is er niet erg veel over te vinden. Maar aangezien het een Belgisch fabrikaat is is de kennis over het merk in België ook iets uitgebreider. Zo heb ik de volgende informatie weten te verzamelen, voornamelijk via google:

VOGELSANGS François-Jacques leefde van 1797 tot 1868. Van 1830 tot 1847 is bekend dat er onder zijn naam piano's zijn geproduceerd. Na 1856 werd Jaques opgevolgd door zijn zoon Henry Vogelsangs.

Het is natuurlijk een schatting maar stel dat er in het begin zo'n 15 Vogelsangs per jaar werden gebouwd en in hun hoogtijdagen ongeveer 120 per jaar, dan kom ik op een gemiddelde van 67,5 piano's per jaar. Het serienummer van jouw piano gedeeld door 67,5 zou dan ongeveer moeten aantonen na hoeveel productiejaren je piano gebouwd werd. Een snelle rekensom vertelt dat dat dan rond 1863 / 1864 moet zijn geweest

Dit is echt een grove schatting, dus hou er rekening mee dat de echte geboortedatum van je piano wel 10 jaar eerder of later geweest kan zijn.

Zie ook deze site voor meer informatie: http://home.scarlet.be/lieveverbeeck/Pianos_Belgische_1710_1849.htm

En misschien leuk om eens te gaan bekijken: in het MIM in Brussel staan nog een aantal fraaie gerestaureerde Vogelsangs piano'

M.v.g.

David Bartenstein


Antwoord van Saskia

Heeft u ook enig idee van de waarde?

Niet dat dit voor mij belangrijk is.

Maar gewoon om eens een idee te hebben.  

Voor mij telt vooral de decoratieve waarde.  

Mvg saskia 


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Dag Saskia,

De waarde van een piano wordt voornamelijk bepaalt door de conditie van het instrument. Het restaureren kost namelijk heel veel tijd en geld waardoor een piano met mankementen al snel niks meer waard is. Voor het vaststellen van de waarde moet een pianotechnicus het instrument dus altijd onderzoeken. Maar omdat ik je graag een beetje wil helpen zal ik proberen om je een indicatie te geven. In het algemeen kun je stellen dat een tweedehands piano die goed stembaar is, dat wil zeggen een piano die geen mankementen heeft aan het stemblok of de snaren waardoor hij vals klinkt of bijgluiden heeft na het stemmen, en die zowel in de hoge tonen als in de lage tonen een volle klank heeft met een breed dynamisch bereik, en waarvan de kast niet te zeer beschadigt of verkleurd is nog wel iets waard zou kunnen zijn. Bij een oudere piano zal dit meestal minder zijn in verband met de waarschijnlijk grotere slijtage van de mechanische onderdelen. Samengevat zijn het dus vrijwel alleen redelijk nieuwe en degelijk gereviseerde piano's die geld opbrengen.
Het vervelende is bovendien dat op dit moment het aanbod van tweedehands piano's erg groot is.

Het merk van een piano doet er trouwens vrij weinig toe. Soms zijn er wel verzamelaars te vinden die een speciale voorliefde hebben voor een bepaald merk. Omdat dit een Belgisch merk is bestaat er in België misschien ook grotere belangstelling voor Vogelsangs.

Mocht je hem ooit willen verkopen dan kun je mij of een collega altijd vragen om een verkoopkeuring te komen doen, en ik kan dan ook even uitzoeken of er ergens iemand speciale belangstelling heeft voor Vogelsangs.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Vriendelijke groeten,

 

David Bartenstein
www.bartensteinpiano.nl


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Notabene: mijn hiervoor vermelde reactie met daarin wat informatie over waardebepaling van een piano is een moment opname, het is in het verleden anders geweest, en het is altijd mogelijk dat er in de toekomst weer iets veranderd waardoor oude piano's weer iets meer geld waard zijn, maar de komende jaren verwacht ik dat zeker niet!


Antwoord van Saskia

Ok hartelijk dank voor de informatie