Terug

Leeftijd en waarde piano ?

Henk Tijssen

Wij hebben een piano van het merk Gaveau, serienummer 119205. De piano is ooit via kennissen verkregen voor onze kinderen, maar is eigenlijk niet meer in gebruik. Wij overwegen verkoop. Ik ben benieuwd wat de leeftijd en de verkoopbaarheid van dit type piano is. Aan welke waarde moet ik ongeveer denken ?

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Dag meneer Tijssen,

Het serienummer dat u opgeeft betekent dat uw Gaveau waarschijnlijk ergens tussen 1970 en 1980 is gebouw. Dat betekent ook dat hij waarschijnlijk, ondanks dat Gaveau een Frans merk is, in Duitsland is gebouwd. Piano's van Gaveau zijn vaak aardig goede piano's.

Toch zal de huidige waarde van uw piano helaas wel wat tegen vallen vrees ik. Over het algemeen wordt de waarde van een piano of vleugel vooral afgemeten aan hoeveel werk erin moet worden gestopt om hem weer in vorm te krijgen. Dat wordt enorm beinvloedt door de mate van slijtage (de leeftijd), hoe goed de piano al die tijd verzorgd is geweest (of hij tussentijds vaak genoeg gestemd en afgeregeld is), en of er geen gebreken ontstaan zijn door blootstelling aan grote luchtvochtigheids- en temperatuursverschillen.
Merknamen en uiterlijk komen meestal op de tweede plaats, uitzonderingen daar gelaten.

Er van uit gaande dat uw piano altijd keurig is behandeld en onderhouden en dat hij in een stabiele ruimte gestaan heeft qua klimaat, dan zou hij misschien wat geld waard kunnen zijn. Het probleem is alleen dat er op dit moment bijna geen piano's verkocht worden vanwege de crisis. Daardoor zullen de meeste pianohandelaren op dit moment bij het zien van een goede piano toch niet meer dan een paar honderd willen neer tellen. En dat geld ook voor de particuliere markt hoewel daar soms wel eens wat impulsievere mensen tussen zitten natuurlijk.

Wat u eigenlijk het beste kunt doen als u een juiste indicatie van de waarde wilt hebben is een pianotechnicus vragen om een verkoop keuring uit te voeren (sommigen noemen dit ook al wel een taxatie hoewel dat een iets te duur woord is)
U komt dan snel te weten in wat voor conditie uw instrument is en wat hij op de huidige markt ongeveer waard is. Bijkomende voordelen zijn dat u bij vragen van potentiele kopers kunt refereren aan de technicus die hem voor u heeft gekeurd, en dat u de pianotechnicus meteen kunt vragen of hij zelf belangstelling heeft, en of hij misschien in zijn netwerk iemand kent die op zoek is naar een dergelijke piano.

Ik besef dat dit misschien niet het antwoord was waar u op had gehoopt, maar meer kan ik u niet vertellen zonder de Gaveau zelf gezien te hebben.

Ik wens u in ieder geval succes met de eventuele verkoop.
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u mij altijd mailen of bellen.

Vriendelijke groet,

David Bartenstein
www.bartensteinpiano.nl